Dieta pudełkowa w ciąży – fakty i mity

Dobre odżywianie w ciąży to podstawa zdrowia matki oraz nienarodzonego dziecka. Aktualnie dużą popularnością cieszą się diety pudełkowe, ponieważ odciążają konsumentów od samodzielnego gotowania, od robienia zakupów i myślenia nad codziennym jadłospisem. W wielu przypadkach pojawia się problem przed zamówieniem. Czy dieta pudełkowa w ciąży jest bezpieczna? Czy można spożywać wszystkie produkty? Czy to w ogóle dobre, długoterminowe rozwiązanie w tak ciekawym okresie życia kobiety? W artykule znajdziesz fakty i mity na temat diety pudełkowej w ciąży i podejmiesz bardziej świadomie decyzję o współpracy z marką cateringową.

Fakt – dieta pudełkowa w ciąży to bezpieczne i sprawdzone rozwiązanie

Rekomendowane na rynku cateringi dietetyczne tworzą specjalistyczne jadłospisy dedykowane wyłącznie kobietom w ciąży i zbilansowane w taki sposób, aby dawać dobre samopoczucie oraz większą energię. W razie problemów z jakimś produktem wystarczy skontaktować się z obsługą i poprosić o zmianę lub konsultacje z dietetykiem. Dieta pudełkowa dla ciężarnych to przede wszystkim jadłospis zrównoważony, w którym nie stosuje się przesadnych ograniczeń zaburzających potencjalny rozwój nowego organizmu dziecka. W takiej diecie znajduje się sporo białka roślinnego i zwierzęcego, węglowodanów, tłuszczy, witamin oraz minerałów.

Fakt – dieta w ciąży wiąże się z solidnym nawodnieniem organizmu

Woda to jeden z najważniejszych przenośników energii w ludzkim organizmie. Nawodnienie w diecie pudełkowej kobiet ciężarnych odgrywa szczególną rolę, bo trafia też bezpośrednio do dziecka. To, co je kobieta odbija się na zdrowiu dziecka. Panie spożywające alkohol w ciąży, związane mocno z innymi używkami, ciężką przetworzoną żywnością ryzykują znaczącymi powikłaniami. W statystykach medycznych to niestety spory problem. Kobiety w ciąży muszą przygotować się na rezygnację z używek i ciężkiego jadłospisu na rzecz bardziej zbilansowanego, czystego podejścia połączonego z nawodnieniem. Bez tego nie ma mowy o zdrowym, prawidłowym porodzie. Dieta pudełkowa w ciąży spełnia takie wymagania i to zdecydowanie najprostszy sposób zaplanowania wyżywienia.

Mit – wyżywienie kobiety w ciąży nie ma wpływu na dziecko

Oczywiście wyżywienie ma wpływ na dziecko, szczególnie na zdrowie, odporność, wagę urodzeniową. Kobiety, które nie szanują własnego organizmu w ciąży narażają dziecko na ryzyko powstania chorób cywilizacyjnych, na wystąpienie cukrzycy, na uaktywnienie genów odpowiedzialnych za rozwój różnych chorób. Analizy z czasów wojennych sugerują, że kobiety niedożywione rodziły dzieci z podatnością na otyłość. Organizm niektórych dzieci urodzonych po wojnie, najczęściej już w większym dobrobycie znacznie szybciej pochłaniał węglowodany i gromadził tkankę tłuszczową. Nauka nie wie jeszcze wszystkiego o przechodzeniu genetycznych nieprawidłowości. Wiadomo jednak, że środowisko i geny współpracują w sporym zakresie. Dobre, sumienne odżywianie i dopracowana dieta pudełkowa w ciąży wpłynie na zdrowie dziecka, a może nawet uaktywni geny związane z odpornością lub innymi zaletami.

Mit – do diety można dołączyć alkohol w niewielkich ilościach

Niestety dieta pudełkowa dla ciężarnych nie zakłada alkoholu, nawet w najmniejszych ilościach. Alkohol zawsze szkodzi rozwijającemu się w łonie organizmowi i lepiej podjąć wartościową decyzję dla przyszłości maluszka. Dieta pudełkowa dla kobiet w ciąży proponuje soki owocowe, warzywne, ewentualnie herbaty owocowe. Lepiej też ograniczyć cukier i generalnie węglowodany proste, puste kalorie.

Mit – zapotrzebowanie kaloryczne podwaja się w ciąży

W pewnym zakresie zapotrzebowanie na kalorie rośnie w ciąży, ponieważ kobieta musi utrzymać organizm dziecka. Z drugiej strony nie są to różnice krytyczne, a na pewno nie dochodzi do podwojenia kaloryczności. Dieta w ciąży powinna posiadać pewien margines kaloryczny, ale przyszła mama nie może się za bardzo przejadać. Każdy dzień to nowe wyzwanie. Jeżeli posiłków jest za dużo lepiej z jednego po prostu zrezygnować albo oddać bliskiej osobie.

Mit – dziecko wybiera pożywienie selektywnie w czasie ciąży

Dziecko nie jest w stanie decydować o tym, co przyjmie, a czego nie przyjmie w łonie matki. Do kształtującego się organizmu docierają wszystkie składniki odżywcze. Dieta pudełkowa dla kobiet w ciąży z tego powodu zakłada pełne zbilansowanie. Kobietom w błogosławionym stanie nie poleca się jadłospisów wykluczających, w tym wegetariańskich, wegańskich, opartych wyłącznie na mięsie lub owocach i warzywach. W ciąży najlepiej jeść w sposób maksymalnie zbilansowany. Nieco inaczej sytuacja przedstawia się u kobiet cierpiących na alergie pokarmowe. Wtedy można uzupełnić jadłospis suplementami lub koktajlami witaminowymi, ale tylko ze sprawdzonych źródeł.

Mit – można jeść tak, jak zwykle

Niestety to bardzo rozpowszechniony mit, a dieta w ciąży wymaga optymalizacji pod rozwijające się dziecko. W diecie ciążowej rezygnuje się z alkoholu, surowego mięsa, z produktów zawierających niekontrolowane bakterie. Odpadają zatem sery pleśniowe, oscypki, niektóre jogurty oraz wędliny na granicy daty do spożycia. Lepiej również podziękować za surowe jajka i niektóre owoce morza, ponieważ pochodzą z mocno zanieczyszczonych akwenów wodnych.

Dlaczego dieta pudełkowa dla ciężarnych przekłada się na większy spokój?

Dieta pudełkowa w ciąży to najczęściej bardzo przemyślane rozwiązanie, a przyszła mama pozostaje cały czas w kontakcie ze specjalistami, w tym dietetykami. Pewne ograniczenia naturalnie występują, ale smaczne i zrównoważone jedzenie odbije się na zdrowiu dziecka. To przecież najważniejszy cel planowania wyżywienia w tym wyjątkowym stanie. Warto postawić na catering wyspecjalizowany w omówionej materii, gdzie dieta w ciąży to pewnego rodzaju priorytet w ofercie. Czasami można zrobić sobie coś samodzielnie, ale kilka miesięcy na cateringu to znacznie bezpieczniejsze podejście i bardzo komfortowe dla psychiki, organizacji dnia codziennego.