Artykuły

post-image

Termogeniki – naukowe spojrzenie na spalacze tłuszczu

Termogeniki, zwane także „spalaczami tłuszczu”, to grupa substancji, które według wielu badań i obserwacji mogą nasilać termogenezę – proces wytwarzania ciepła w organizmie. Tym samym zwiększają wydatek energetyczny, co potrafi wspomóc redukcję masy ciała. Wysoka popularność tych związków w suplementacji sportowej i dietetycznej wynika z rosnącej liczby osób poszukujących sposobu na przyspieszenie procesu odchudzania lub […]

Czytaj więcej
post-image

Dieta 4000 kcal – wysokokaloryczne wsparcie dla aktywnych

Dla wielu osób model żywieniowy oparty o bardzo wysoką liczbę kilokalorii brzmi nietypowo, zwłaszcza w dobie powszechnych diet redukcyjnych. Jednak są sytuacje, w których organizm naprawdę potrzebuje dużej dawki energii – może to być intensywny trening sportowy, praca wymagająca ogromnego wysiłku fizycznego, albo nadzwyczaj szybka przemiana materii. W takich przypadkach dieta 4000 kcal stanowi optymalny […]

Czytaj więcej
post-image

Croissant – Francuski symbol chrupiącej doskonałości

Trudno wyobrazić sobie klasyczne francuskie śniadanie bez ciepłego, złocistego croissanta. Ten rogalik z warstwowego, maślanego ciasta jest znany na całym świecie i przez wielu uważany za kwintesencję francuskiej sztuki piekarniczej. Mimo że jego pochodzenie owiane jest nieco kontrowersjami, a niektóre źródła wskazują na austriackie korzenie, to właśnie we Francji dopracowano przepis i rozpowszechniono go w […]

Czytaj więcej