Dieta odchudzająca, czyli jaka? Sprawdź, co jeść, aby schudnąć
Odchudzanie to proces, w którym liczy się zachowanie pozytywnej motywacji, wprowadzanie systematycznych poprawek, a także dopasowanie odpowiednich produktów spożywczych lub od czasu do czasu suplementów uzupełniających niedobory. Co to znaczy dieta odchudzająca w praktyce? Jak podejść do wyboru produktów spożywczych? Czy technika gotowania lub grupa krwi ma wpływ na tracenie niechcianych kilogramów? W artykule poznasz najważniejsze wskazówki dotyczące zdrowego i efektywnego odchudzania, bez skutków ubocznych i znacznie lepiej podejdziesz do określenia własnych potrzeb dotyczących współpracy z cateringiem dietetycznym.
Jak wybrać dietę odchudzającą i czym się kierować przy wyborze produktów?
Indeks glikemiczny produktów spożywczych to jeden z najważniejszych wskaźników odnoszących się do prawidłowego kształtowania diety odchudzającej. Indeks glikemiczny pokazuje wyraźnie, które produkty zapewniają energię przez dłuższy czas i nie posiadają pustych kalorii. W dietach odchudzających preferuje się w pierwszej kolejności składniki charakteryzujące się możliwie najniższym indeksem glikemicznym. To oznacza, że organizm nie będzie tak szybko wchłaniał glukozy i zapewni przy okazji znacznie więcej energii. Skuteczna dieta odchudzająca polega zatem w dużym stopniu na profesjonalnym, świadomym selekcjonowaniu produktów spożywczych o niewielkim natężeniu węglowodanami prostymi.
Dlaczego skuteczna dieta odchudzająca zależy od właściwego dopasowania produktów?
Czołówka produktów o niskim indeksie glikemicznym to zielone warzywa, makarony sojowe, pomidory, brukselka, czekolada gorzka (tak, można czasami potraktować czekoladę w ramach zdrowej przekąski), kasza gryczana, pomarańcza. Produkty o średnim indeksie glikemicznym to kukurydza, musli tradycyjne doskonałe na rozpoczęcie dnia, płatki owsiane (jeden z najbardziej ekonomicznych posiłków dostępnych człowiekowi, a do tego nasycony błonnikiem i niezbędnymi witaminami oraz minerałami), banan, mango. Wysoki indeks glikemiczny dotyczy kaczy manny, dyni, daktyli, piwa, generalnie produktów przetworzonych, chleba białego. Najlepsza dieta odchudzająca bilansuje składniki odżywcze i praktycznie niczego nie wyklucza, tylko odnosi się do realnego zapotrzebowania kalorycznego człowieka. Skuteczna dieta odchudzająca dobrze bilansuje węglowodany, białka oraz tłuszcze. Rzadko również wymaga uzupełnienia suplementami, chociaż tutaj dużo zależy od regularności aktywności fizycznej i rzeczywistego zapotrzebowania na witaminy, energię.
Jak schudnąć bez skutków ubocznych i czy budowa ciała ma w tym przypadku znaczenie?
Jak wybrać dietę odchudzającą? Największe problemy z odchudzaniem dotyczą osób charakteryzujących się endomorficzną budową ciała. Endomorficy szybko tyją, nawet po spożyciu niewielkiej ilości węglowodanów prostych. Jeżeli masz taką budowę ciała, ale nie pilnujesz rygoru dietetycznego szybko stracisz motywację. Na endomorfików działa najlepiej rygor treningowy i spożywanie dobrej jakości białka. W diecie endomorfików chodzi w dużym stopniu o eliminację szkodliwych produktów spożywczych, mocno przetworzonych. Ektomorficy natomiast nie mają większych kłopotów z odchudzaniem, ale wyglądają często chorobliwie szczupło i muszą pracować nad uzupełnieniem mięśni. W tym celu przyda się zwiększenie zapotrzebowania kalorycznego, wręcz podwojenie. Ektomorficy narzekają na apetyt. Często nie chcą jeść ponad stan, a muszą do zbudowania solidnej sylwetki. Jak widać skuteczna dieta odchudzająca zależy w ogromnym stopniu od oceny budowy ciała. Inaczej odchudza się mezomorfik, inaczej endomorfik oraz ektomorfik. Takie osoby również inaczej trenują, wypoczywają i
przeprowadzają ogólną transformację organizmu. To problem złożony i wymagający indywidualnego podejścia.
Jak schudnąć zdrowo i od czego w ogóle zacząć?
Najlepsza dieta odchudzająca bazuje na zrównoważeniu składników odżywczych. Z diety odchudzającej nie można wykluczyć węglowodanów, tłuszczy lub białek. Lepiej zarządzać kalorycznością i uprawiać więcej sportu, dopasowanej do stylu życia aktywności fizycznej. Wykluczenie tłuszczy odbija się niekorzystnie na gospodarce hormonalnej. Niektóre zmiany później niezwykle ciężko naprawić albo to wręcz niemożliwe. Z tego powodu diety wykluczające to niekoniecznie dobre rozwiązanie na dłużej. Oczywiście takie jadłospisy pomagają w dynamicznym odchudzaniu, bo wprowadzają ciało, organizm w stan szoku.
Jaką odchudzającą dietę wybrać?
Głodówka powiązana z dietą owocowo – warzywną to rozwiązanie nawet na pierwsze kilka miesięcy. Później możesz stopniowo wprowadzać produkty w pełni zgodne z grupą krwi. Nieco inaczej muszą odżywiać się osoby z grupą krwi 0, a inaczej z innymi. Dlaczego? Grupa krwi uzależnia trawienie konkretnych białek. Grupa krwi 0 radzi sobie doskonale z trawieniem mięsa, ale nie lubi przetworów mlecznych, nabiału. Im bardziej pierwotna grupa krwi, tym bardziej zyska na diecie typu Paleo. Schemat odżywiania pochodzący od przodków praktycznie się nie zmienił. Ludzie w przeszłości jedli suche mięso, bardziej nasycone niezbędnymi składnikami oraz witaminami, dużo pili i równoważyli diety świeżymi owocami.
Dlaczego skuteczna dieta odchudzająca polega też na treningu mentalnym?
Człowiek współczesny może podejść w bardzo podobny sposób do planowania diety odchudzającej. Jadłospis odchudzający bazuje na niedoborze. Przy większym niedoborze pożywienia organizm zyskuje czas na regenerację innych partii. Głodówka doskonale wpływa na produkcję testosteronu u mężczyzn i wyostrza zmysły, koncentrację, umysł. Powstrzymanie się przez pewien czas, szczególnie od niezdrowego jedzenia można uznać częściowo za trening umysłowy.
Co można osiągnąć przez profesjonalny catering dietetyczny?
Jak schudnąć możliwie najszybciej? Większość osób stawia na współpracę z cateringiem dietetycznym. Dieta pudełkowa to rozsądne rozwiązanie, ponieważ zawiera zróżnicowane, kreatywne posiłki stworzone z naturalnych składników, często odpowiadających indywidualnym preferencjom. Do cateringu można się zgłosić po diety od 1000 kcal, aż po diety sportowe zakładające kaloryczność powyżej 4000 – 5000 kcal. Catering dietetyczny uczy odżywiania systematycznego, w którym dochodzi naturalnie do przyśpieszenia metabolizmu. A przyśpieszenie metabolizmu to jeden z najważniejszych kroków do przyśpieszenia odchudzania w stanie spoczynku i to bez żadnych skutków ubocznych. Mniejsze porcje to priorytet, ponieważ organizm nie przenosi energii na trawienie, ale utrzymuje koncentrację i uzupełnia inne braki,
poprawia zdrowie.
Najlepsza dieta odchudzająca wiąże się z różnorodnością, oceną własnych preferencji, z przygotowaniem do głodówki od czasu do czasu, z suplementacją, czy selekcjonowaniem produktów spożywczych zgodnych z grupą krwi i budową ciała. Skuteczność wszystkich wskazanych praktyk zależy też od motywacji, stabilności psychicznej, wyznaczonego i możliwie jasnego celu. Odchudzanie to bardzo ciekawa przygoda, która dla wielu ludzi okazuje się zbawienna dla zmiany całego życia zawodowego lub towarzyskiego. Czy warto rozpocząć taką przygodę już teraz? To zależy już tylko od Ciebie.
Jak wybrać dietę odchudzającą?
W przypadku wyboru diety odchudzającej warto kierować się indywidualnymi preferencjami, ale również doświadczeniem cateringu dietetycznego. Marki zajmujące się dostawcami diety pudełkowej współpracują najczęściej z dietetykami – praktykami, a zatem odnoszą się do realnych problemów klientów. Jesteśmy jedną z takich firm cateringowych, która pomaga osobom odchudzającym się w dopasowaniu właściwego, długoterminowego jadłospisu. Dysponujemy bardzo bogatym katalogiem diet, najczęściej zrównoważonych pod kątem składu. W kuchni wykorzystujemy naturalne składniki. Zachęcamy Państwa do zapoznania się z naszymi rozwiązaniami w diecie zwycięstwa.